home memories listen video history

The Red Wing Band, publikens favoriter.
Rikskänd proffsartist segrade
i tveksam amatörjazztävling
Jan Malmsjö och Carola tävlar för Red Wing 2009
Söndagens grundomgång i Classic Jazz Göteborgs jazztävling på Nefertiti blev ett nytt lågvattenmärke i tävlingens historia och en parodi på rättvisa.

    Sett utifrån reglernas poängterande att tävlingen är en tävling endast för amatörer, var förvåningen stor när ett av de deltagande banden tilläts ställa upp med den rikskände proffsartisten, sångaren och tv-stjärnan Stefan Ljungqvist som vokalist.
    På frågan till tävlingsledningen hur det var möjligt att en person som bevisligen har tillbringat större delen av sitt vuxna liv med kabaretartist som yrke, kunde räknas som amatör, blev svaren undanglidande. I stort sett hänvisade man till bandledarens försäkran om bandmedlemmarnas amatörstatus.
    Med sin scenvana, yrkeskunskap och sedan femtio år tillbaka välkända sonora stämma höjde han det, som det skulle visa sig, segrande County House Jazz Band långt över bandets annars rätt mediokra musikaliska förmåga.
    Röstningen gjordes som vanligt både av en jury och av publiken. Juryn, där även en medlem av Classic Jazz styrelse har ett stort inflytande, avgjorde med sin större rösttyngd till County House och Stefan Ljungqvists fördel, medan publiken hade ett annat band som ganska överlägsna segrare.
    En slutsats som är svår att skaka av sig är att juryn tagit i beaktande och låtit sig påverkas av tanken på den statushöjande effekt och möjligheter till inkomspringande biljettförsäljning som Ljungqvists deltagande i dom
Ansvariga tävlingsledare.
fortsatta tävlingarna möjliggör och därvid bortsett från att hans yrkesstatus givetvis borde diskvalificera honom från att delta i tävlingen.
    Inför kommande års tävlingar lämnar detta nu fältet öppet för spännande nya konstellationer. Så har t.ex. gårdagens tvåa Red Wing Band omgående kontaktat Jan Malmsjö och Carola för att tillförsäkra sig deras medverkan som doakör bakom bandets och kvällens bästa jazzvokalist, den tvättäkta amatören och publikfavoriten Eva Karin Andersson.
    Planer finns även på att knyta kontakter med New York och Broadwayscenens många framstående musikal- och kabaretartister, vilkas deltagande rätt hanterad borde kunna bringa lycka och framgång både åt Red Wing Bands framtida jazztävlande och Föreningen Classic Jazz biljettförsäljning.
    Jazztävlingen är riksomfattande, uttagningstävlingar hålls förutom i Göteborg, också i Stockholm och Simrishamn. Den totala prissumman är 75.000 kr, varav 30.000 tillfaller den slutliga segraren. Huvudsponsor är Stena Line.

Mer om Stefan Ljungqvists yrkesmeriter finns att läsa bl.a. på http://www.stefan-ljungqvist.se/start.htm

Publikens och juryns röster i Jazztävlingens grundomgång 2

Plac.

Orkesterns namn

Publik

Jury

Totalt

1

Stefan Ljungqvist med
County House Jazz Band

68,5

175,0

243,5

2

The Red Wing Band

83,9

118,0

201,9

3

Dixie Revival Jazzband

47,6

107,0

154,6


"Publiken hade velat se Red Wing som vinnare, men då juryns röster
vägde tyngre blev det The County Jazz Band som gick vidare."

Tore Ljungberg
En av tre jurymedlemmar och Föreningen Classic Jazz egen expertkommentator


home memories listen video history


This page is a part of www.lassecollin.se with
Jazz Pirates / C-jam / Jazz filesFree jazzCollin ads / Me